-Expo Wolfgang Röhlke

Posted in Expo's/Projects, Wolfgang Rohlke by viakunst on October 31st, 2008

tekst2.jpg

 

Wolfgang Röhlke 19-09-1954, Luneberg/W.Duitsland

Wolfgang schildert en tekent al vanaf zijn 17e levensjaar, maar kon tot +/- 1993 zijn inhoud niet vinden. Hij was al sinds zijn 13e gefacineerd door het occulte, religies en folklore.

In 1993 werd hij opgenomen in een psychiatrische inrichting wegens een accute psychose. Daar ontdekte hij dat hij in half-trance figuratieve figuren kon tekenen; dood en erotiek speelden daarbij een grote rol. In 2002 werd hij dakloos en in de instelling waar hij weleens vertoefde werd hem aangeraden om eens bij Via Kunst langs te gaan.

Nu had hij in de jaren 80 één jaar vrije academie gedaan (de oudste van Nederland en toen nog onder het bestuur van de heer Lampe) en met wat werk uit die tijd kwam hij hier aan. Hij was verslaafd aan drugs en alcohol en na de 1e poging om te stoppen in 2002 kwam hij terug met wat Milan “hersenspinsels” noemde en hij stimuleerde hem hiermee door te gaan.

De echte doorbraak kwam pas in 2004 toen het hem lukte van drugs en alcohol af te blijven.

Hij werkt vooral met potlood en het is een tijdrovend proces om tot een tekening te komen, dit omdat de helft van de inhoud niet bewust tot stand komt. Veel terugkomende onderwerpen zijn figuratieve symbolen, zoals zon en maan, Kosmos, uitstraling, woestijnen, symbolen en hebreeuwse woorden die samen een soort rebus vormen die de beschouwer moet prikkelen om de tekening te “ontcijferen”. Hij wil met mensen die geinteresseerd zijn in zijn werk persoonlijk in contact komen en dan uitzoeken wat het beste past bij die mens.

Via Kunst exposeert nu voor het eerst zijn werk in tijdslijn vanaf zijn psychose tot en met nu.

In deze lijn zie je hoe hij uit zijn psychose komt, stopt met alcohol en drugs en tot zichzelf komt.  

Naast deze tijdslijn exposeert Via Kunst abstract werk van hem. Dit werk is gemaakt op klassieke muziek en werkt voor hem als een afleiding in zijn proces.

Vanaf 10 oktober t/m 7 november kunt u zijn werk bezichtigen bij Via Kunst

U bent van harte uitgenodigd om zijn werk te komen bekijken.

graphic3.jpg

FILMPJE OP YOUTUBE VAN WOLFGANG RÖHLKE's PERFORMANCE
 

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site. RSS 2.0

Comments are closed!